Op meer plekken betaalbare maaltijden voor ouderen in Rotterdam

Ouderen kunnen elkaar in een zorgrestaurant ontmoeten, samen eten en in veel gevallen zijn er ook andere activiteiten. In Rotterdam zijn er al een aantal initiatieven in verschillende wijken waar ouderen samen kunnen eten, maar dit kunnen er veel meer worden als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt.

Opening nieuwe wijkrestaurant
Eén van de eerste partijen die ondersteund werd door gemeente Rotterdam is het Huis van de Wijk ‘Het lage Land’. Met behulp van een bijdrage van de gemeente hebben ze spullen gekocht voor een nieuwe keuken. Hiermee is het mogelijk om voor grote groepen te koken. En kan het restaurant minimaal 2 keer per week kookactiviteiten voor ouderen organiseren. Het wijkrestaurant dat de naam ‘kookstudio Het Lage Land’ heeft gekregen is op vrijdag 7 juli officieel geopend in het bijzijn van buurtbewoners en wethouder Ronald Buijt.

‘’Door deze subsidie kunnen ouderen elkaar op meer plaatsen in de stad ontmoeten en gezellig samen eten. Natuurlijk wel gezond en betaalbaar.’’ Zegt Ronald Buijt, wethouder Zorg, Ouderen en Jeugdzorg. ‘Zo pakken we eenzaamheid onder ouderen aan.”  voegt de wethouder toe.

Met de subsidieregeling wil het college de komst van nieuwe zorg- en wijkrestaurants stimuleren en ondersteunen en de bestaande zorg- en wijkrestaurants helpen groeien. Zo ontstaan er meer plekken in de stad waar ouderen terecht kunnen voor een praatje en gezond en betaalbaar eten.

Alleen zorg- en wijkrestaurants die minstens twee keer per week een eetactiviteit op locatie voor ouderen organiseren, kunnen de subsidie aanvragen. Ook partijen in de stad die een wijk- of zorgrestaurant willen opstarten kunnen de subsidie aanvragen. De subsidie kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld het aanschaffen van een keuken, het opleiden van personeel, het opzetten van efficiënte marketing en communicatie en nog veel meer mogelijkheden. Naast een subsidie worden ook vouchers verstrekt, zodat het startende wijkrestaurant buurtbewoners kan uitnodigen voor een gratis proefmaaltijd.

Deze subsidieregeling loopt tot en met 2026. In 2023 bedraagt de hoogte van de subsidie € 450.000, in 2024 is dit € 680.000 en van januari 2025 tot en met december 2026 is er een subsidie van
€ 530.000 beschikbaar.

De subsidie voor 2023 is online aan te vragen. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de subsidie is te vinden op https://www.rotterdam.nl/subsidie-zorg-en-wijkrestaurants-voor-ouderen-aanvragen