Kinderen jongeren

Kinderen en jongeren

Alle kinderen en jongeren hebben recht op gelijke kansen. Maar als je opgroeit in een omgeving met weinig mogelijkheden omdat er minder geld is, heb je vaak te maken met een achterstand. Je krijgt dan niet alle kansen om jezelf te ontwikkelen. Die achterstand loop je niet zo gemakkelijk in. Wij vinden dat je dan extra kracht verdient. Daarom zoeken wij graag samen met andere partijen naar oplossingen.

De gevolgen als je opgroeit
met een achterstand

Er is een kans van 1 op 3 dat je als kind in Rotterdam opgroeit in een gezin met een lage sociaaleconomische status. In deze gezinnen hebben ouders weinig opleiding en spreken ze de Nederlandse taal nauwelijks. Als gevolg hiervan heeft het gezin vaak een laag inkomen. Voor kinderen kan dit betekenen dat zij zich niet goed kunnen ontwikkelen. Zij hebben bijvoorbeeld niemand om zich heen aan wie ze zich kunnen optrekken. Of iemand die hen laat zien dat zij meer mogelijkheden hebben dan die zij dicht bij huis zien. 

Voor een deel van die kinderen is armoede aan de orde van de dag. Bijna 20.000 kinderen in Rotterdam groeien op in armoede. Dagelijks hebben zij te maken met de gevolgen van geldgebrek. Omdat er wéér geen warme maaltijd is en geen geld voor een fiets. Ze kunnen niet meedoen met sportactiviteiten en feestjes.

Ze schamen zich en vinden het moeilijk om erover te praten. Er zijn zorgen over hoe het allemaal verder moet. Dat onrustige leven geeft veel stress bij de kinderen en hun ouders.
In het dagelijks leven zien we dat terug in:

 •  Minder goede prestaties op school
 • Weinig meedoen aan activiteiten in de samenleving
 • Schaamte, angst en je minder gelukkig voelen
 • Een minder goede gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk
 • Onrust over geldzaken (geen eten, minder mogelijkheden voor opleiding)
 • Relatiespanningen, relatiebreuken, opvoedproblemen, huiselijk geweld
 • Depressies, aandoeningen, een korter leven

Daarom werken wij met partners die:

 • zich richten op het  ontwikkelen van taal, leren en talenten
 • een maatje zijn, die kinderen helpen hun horizon te verbreden en met geld leren omgaan
 • ontspanning en sport bieden om stress te verlagen
 • hulp bieden bij opvoeden
 • begeleiden naar school of werk, en uitval tegengaan
Kinderen jongeren

Ben jij benieuwd…

Naar onze projecten voor kinderen en jongeren? Bekijk dan onze verhalen pagina.

⠀⠀⠀⠀

Speciaal programma: Kinderen in armoede

Kinderen jongeren

Bekijk de factsheet voor de cijfers:

Download de factsheet  en bekijk de cijfers over kinderen in armoede in Rotterdam.

Armoede is een complex vraagstuk. Het heeft te maken met opleiding en werk, maar ook met zelfvertrouwen en meedoen in de samenleving. Wij willen die niet alleen tegengaan, maar vooral ook voorkomen. Door gezinnen bij wie de kans op armoede groot is, op tijd te helpen. In 2018 zijn wij van start gegaan met het programma ‘Kinderen in armoede verdienen beter’.

Met dit programma bekijken we het vraagstuk zo breed mogelijk. We willen alles wat er in een gezin speelt, hierin betrekken.

Daar horen natuurlijk opleiding, inkomen en financiën bij. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, veiligheid, opvoeding en een goed sociaal netwerk om het gezin heen. Wij werken daarom graag samen met organisaties die deze brede blik met ons delen.

Het is prettig als zij vervolgens een nauwe samenwerking aangaan met gezinnen. En het liefste voor een langere tijd. Alleen zo kunnen we de situatie van kinderen en hun ouders echt versterken.

We zijn trots op de tientallen projecten die in diverse Rotterdamse wijken lopen. En ook op de kennis die we verzamelen. Wij vinden het belangrijk dat we van elkaar blijven leren. Daarom voert Hogeschool Rotterdam namens ons onderzoek uit naar wat goed en wat minder goed werkt. Het gaat daarbij om de aanpak van armoede binnen het hele gezin (integrale aanpak). Zo kunnen medewerkers van de verschillende projecten van elkaar leren. En tegelijkertijd hun eigen werkwijze (methodiek) versterken.

Vier keer per jaar komen we bij elkaar in een leerkring. Hier bespreken we situaties uit de praktijk om ervan te leren. Ook brengen we de wensen en mogelijkheden die er zijn bij de deelnemende organisaties samen. Daar profiteert elk van de partners direct van.
Uiteraard verzamelen we ook de gegevens over een langere tijd. Het onderzoeksrapport is eind 2021 afgerond .

Hierin is alle opgedane kennis gebundeld. Bovendien geeft het rapport inzicht én handvatten voor een goede, brede (integrale) aanpak van armoede. Het geeft ons als fonds inzicht in vervolgstappen. En natuurlijk delen we graag onze inzichten om samen de aanpak van armoede in Rotterdam te versterken.
Wij trekken graag op met partners die de stad goed kennen. Die weten wat Rotterdammers willen. En die de actieve partijen in de wijken vaak spreken.

Kinderen jongeren

Bekijk meer van onze projecten voor kinderen en jongeren

Raak geïnspireerd door de verhalen van de mensen achter de projecten en blijf op de hoogte met de laatste nieuwtjes.

Bekijk meer van onze projecten voor kinderen en jongeren >

Kinderen jongeren

Wil je weten of jouw project in aanmerking komt voor ondersteuning?