Eten ontvangen als eerste stap naar hulp bij armoede 

Sommige mensen zijn in nood. Zij kunnen door te weinig geld niet of bijna niet rondkomen. Wij snappen dat je als je het zwaar hebt, je steeds zorgen hebt. Daarom willen we eerst de situatie verlichten, dus minder zwaar maken. Als je eten op tafel hebt, kun je weer meedoen. Dat is belangrijk. Het geeft je ook ruimte om na te denken over welke hulp je eigenlijk nog meer nodig hebt. Zodat je de situatie waarin je zit, kunt veranderen.

Rotterdam kent verschillende projecten en programma’s die deze mensen helpen aan voedsel. Welke organisaties doen dit? Waar zitten zij? En wat werkt wel en niet? Om antwoord te krijgen op dit soort vragen is er een verkennend onderzoek gedaan naar voedselinitiatieven in Rotterdam. In samenwerking met de gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen gaven wij Bureau Bartels de taak om verschillende onderdelen te onderzoeken. 

De resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat voedselhulp belangrijk is voor mensen met weinig geld. Maar velen maken er pas gebruik van als zij door hun omgeving hierop gewezen worden. Ook kennen organisaties niet altijd andere vormen van hulp in de stad. Dat is zonde, want juist de partijen die voedsel aanbieden, kunnen Rotterdammers wijzen op de steun die er nu al is. Wij willen deze organisaties bij elkaar brengen. Door goed samen te werken kunnen we de cirkel van armoede doorbreken. 

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen of opmerkingen over het onderzoek? Of heb je een idee om dit aan te pakken? Stuur dan een email aan onze projectadviseur Saskia Evers, s.evers@sintlaurensfonds.nl

 

Lees hier meer | Samenvatting verkenning voedselinitiatieven in Rotterdam