Sint Laurensfonds steunt projecten gericht op kwetsbare en hulpbehoevende kinderen, jongeren en ouderen in Rotterdam.
Als jouw organisatie zich inzet voor onze doelgroepen dan is het belangrijk dat je beleid hebt hoe je ongewenste omgangsvormen definieert, voorkomt, herkent, meldt en aanpakt. Per 1 juni 2020 verlangen we van je dit beleid met ons te delen bij het indienen van een nieuwe aanvraag.
Mocht je nog geen beleid hebben dan horen we graag hoe je een dergelijk beleid ontwikkelt en op welke termijn je verwacht het beleid met ons te kunnen delen. Heb je meer ondersteuning nodig of wil je je verder verdiepen? Kijk op inveiligehanden.nl voor meer informatie en voorbeelden van het beleid. Ook kan je hier een training aanvragen. Mocht je er niet uitkomen, neem dan contact met ons op. Wij denken graag mee.
Uit het beleid dient onder andere te blijken:
- Wat je doet om ongewenste omgangsvormen te voorkomen: welk beleid hanteert jouw organisatie om ongewenste omgangsvormen te voorkomen? Denk hierbij aan:
- Risicoanalyse: wie loopt gevaar, waarom, wanneer en hoe
- Aannamebeleid: kennisgesprekken met nieuwe vrijwilligers houden, referenties natrekken, Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) opvragen (zie: gratisvog.nl), proefperiodes inbouwen, proefperiode evalueren en dit meenemen voordat je een vrijwilliger aanneemt, etc.
- Omgangsregels: hierin is vastgelegd hoe mensen binnen de organisatie met elkaar omgaan en welk gedrag de organisatie hierbij goed- of afkeurt. Omgangsregels gelden voor alle mensen in je organisatie.
- Gedragscode: hierin is onder ander vastgelegd wat de grenzen zijn van het (fysieke) contact tussen de vrijwilligers, medewerkers en het bestuur van de organisatie en de mensen die deelnemen aan de activiteiten van de organisatie. De gedragscode is een officieel document en dient door alle (vrijwillige) medewerkers van je organisatie te worden ondertekend
- Vertrouwenscontactpersoon: een geschikt persoon aanstellen als vertrouwencontactpersoon, betrokkenen van de organisatie informeren waar ze terecht kunnen wanneer ze ongewenste omgangsvormen ervaren
- Informeren van alle betrokkenen binnen je organisatie: zorg dat alle betrokkenen binnen de organisatie, van bestuur tot deelnemers, op de hoogte zijn van het beleid
- Wat je doet wanneer er grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt in jouw organisatie:
- Meldprotocol: Hoe ga je om met meldingen van ongewenste omgangsvormen?
- Contactpersoon: Wie kan iemand benaderen wanneer hij/zij ongewenste omgangsvormen ervaart?
- Wat je doet nadat er grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden binnen jouw organisatie:
- Is het meldprotocol ooit ingeroepen? Zo ja, wat zijn je ervaringen?