Sint Laurensfonds ondersteunt projecten gericht op kwetsbare en hulpbehoevende kinderen, jongeren en ouderen in Rotterdam. Voor de periode 2018 – 2021 heeft Sint Laurensfonds twee belangrijke aandachtsgebieden.
> Ouderen
Het behouden of herstellen van zelfredzaamheid en sociale inbedding om de (materiële en psychische) armoede en kwetsbaarheid te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door
- het verbeteren van het ondersteunende netwerk;
- het vergroten van de aandacht voor zingeving (levensvraagstukken);
- het wegnemen van gevoelens van eenzaamheid;
- het activeren van ouderen.
De focus ligt op thuiswonende ouderen.
> Kinderen en jongeren
Het stimuleren of versterken van de ontwikkeling naar zelfstandige volwassenen om de (materiële en psychische) armoede en kwetsbaarheid te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door
- het stimuleren van (informele) opvoedingsondersteuning;
- het stimuleren van rolmodellen, voorbeeldfuncties en horizonverbreding;
- het vergroten van ouderbetrokkenheid en -participatie;
- het verbeteren van de pedagogische kwaliteit van de school, in het bijzonder bij specifieke problemen.
Extra accent op armoedebestrijding
Een extra accent ligt op het bestrijden van armoede bij kinderen. Sint Laurensfonds heeft hier naast de gebruikelijke budgetten een substantieel bedrag voor gereserveerd. Het programma wordt uitgevoerd onder de campagnetitel ‘Kinderen in armoede verdienen beter’. Voor de uitvoering zoekt Sint Laurensfonds de samenwerking met organisaties die in Rotterdam actief zijn op dit thema. Met hen wil Sint Laurensfonds een substantieel aantal gezinnen in Rotterdamse achterstandswijken uit de armoede halen.
Welke projecten niet?
Wij financieren geen projecten die een direct doel hebben richting arbeidstoeleiding, cultuureducatie en -participatie, evangelisatie, gezondheidszorg, sportprestatie, wetenschap en onderzoek. Aanvragen voor deze projecten worden dan ook niet in behandeling genomen.